• Light Box at Night
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • SMR_01
  • SMR_03
  • SMR_04
  • SMR_05_Location
  • SMR_02

‘Light Box’ was commissioned by an artist for a new studio in Dalston, East London, as a standalone out-building to the rear of her property. The proposal utilises ‘permitted development’ rights as prescribed by the GPDO 2008* and so bypasses requirements for planning consent. The structure does not depend on concrete foundations, which mitigates restrictive covenants controlling any ‘permanent’ development on the site.

The design enables quick installation with the capacity of being deconstructed and re-erected elsewhere. Timber fins give primary structure to the roof and walls whilst polycarbonate infill panels provide cross bracing. At night the façade lights up, transforming the external space for small one-off exhibitions and social occasions.